هدف اصلی مدیریت تکنولوژی آن است که با شناخت صحیح ماهیت تحولات فنی، بالاخص در بخش تکنولوژیهای پیشرفته تلاش نماید تحولات فوق را آنچنان ساماندهی نماید که نه تنها شرکتها و بنگاههای مختلف بتوانند با اطمینان به تکنولوژیهای خود اتکا نمایند، بلکه با فرصتطلبی، زمینه موفقیت آنها را در عرصه رقابت جهانی نیز فراهم نماید. به تعبیر سادهتر هدف مدیریت تکنولوژی شامل استفاده از مهارتهای مدیریت برای کشف، توسعه، بهرهبرداری و استفاده مناسب تکنولوژی است
1- سیاست گذاری و مدیریت تکنولوژی
سیاستگذاری، بنیاد توسعه و برنامه ریزی یک جامعه قلمداد میشود که تقریبا اغلب پدیده های انسانی با آن گره خورده است. برای درک الزامات سیاست گذاری در عصر اطلاعات هیچ چاره ای جزدر تحلیل تحول متن سیاست باقی نمیماند. پژوهشگر به دنبال آن است تا بررسی کند کدام وجوه عینی و ذهنی سیاست در عصر اطلاعات بر اساس کدام منطق، به سمت کدام غایت و با چه ساختاری متحول شده است. برای این منظور از الگوهای نظری تحول تکنیکی جوامع به خصوص ادبیات تئوریک پسا مدرنیسم استفاده مینماییم.
راه کارهای ما برای شما :
در ارایه مشاوره برای سیاستگذاری تکنولوژی سازمان همراه با استفاده بهینه از ظرفیت ، تشکیل شورای سیاست گذاری، اهتمام بیشتر به نتایج طرح ها و تقویت ساختار نیروی انسانی در کنار شما خواهیم بود .
با توجه به وجود نیروهای متخصص علمی و خبرگان صنعت ، توان همکاری در توسعه سیاستهای بنگاه مبتنی بر رویکردهای جهانی و آینده نگرانه از دستاوردهای همکاری مشترک ما و شما خواهد بود.
2- مدیریت نوآوری و تغییرات تکنولوژیک
مدیریت نوآوری و پایش تغییرات تکنولوژیک ، رویکردی نظاممند برای اولویت دادن به نوآوری در سازمان است و شامل مراحل برنامه ریزی، سازماندهی، مدیریت و کنترل است و شامل همهی ابزارها و روشهای پیشبرد و بهرهبرداری از نوآوری در سازمان است. هدف مدیریت نوآوری میتواند هریک از موارد زیر باشد:
+ تولید محصولات و خدمات نوین برای حضور در بازارهای جدید
+ بهبود محصولات و خدمات برای پیشی گرفتن از رقبا
+ بهبود فرایندهای داخلی برای تقویت سازمان و کاهش هزینهها
+ توسعهی روشهای جدید کسبوکار بهمنظور درآمدزایی از مسیرهای جدید
راه کارهای ما برای شما :
ارایه مشاوره جهت مدیریت اصولی نوآوری و پایش تغییرات تکنولوژیک در صنعت شما .
همکاری در توسعه نوآوری و تولید یا بهبود مخصولات و خدمات مبتنی بر رویکردی نظام مند .
3- پیاده سازی نظام مدیریت تکنولوژی
نظام مدیریت تکنولوژی مسئول پشتیبانی از تصمیم درخصوص تکنولوژی های موجود و تکنولوژی های جدیدی میب اشد که سازمان قصد اکتساب آن را دارد تصمیماتی ازقبیل شناسایی نیازهای بنگاه به تکنولوژی ها شناسایی تحولات تکنولوژیک محیط بنگاه ارزیابی و شناسایی تکنولوژی های اصلی سازمان بر اساس زنجیره ارزش و طبقه بندی و استخراج تکنولوژی های کلیدی و ارزیابی و توسعه توانمندی های تکنولوژیک
4- ارزش گذاری و تجاری سازی فناوری
خروجی به دست آمده از فرآیند تحقیق و توسعه (فناوری) دارای ارزش است چرا که منافعی را برای مالک آن، خواه برای استفاده در کسب و کار خود و خواه برای فروش و یا اعطای حق امتیاز برای استفاده در دیگر کسب و کارها، به همراه خواهد داشت.
ارزشگذاری فناوری یعنی کمی کردن در واحد پولی. فرآیند تعیین ارزش و یا قیمت فناوری، اصطلاحاً ارزشگذاری و یا قیمتگذاری فناوری نامیده میشود. ارزشگذاری فناوری یعنی کار تعیین منافع ناخالص حاصل از تملک یک فناوری به عنوان یک دارایی سرمایهای. قیمتگذاری فناوری یعنی پیشنهاد یک بهای پولی برای یک فناوری بهعنوان یک کالای مبادلهای.
5- آینده نگاری فناوری
آینده نگاری فناوری به نوبه ی خود می تواند یک فناوری نرم محسوب شود که در اختیار همه نیست. در کشورهای در حال توسعه، به دلیل تمرکز بیش از حد به فناوری های سخت و پیشرفت های کشورهای توسعه یافته، آینده نگاری فناوری با تمرکز بر فناوری های سخت پیشرفته، نوعی دنباله روی است که فرصت های خلق توانمندی های متمایز و بومی را نادیده گرفته و موضوعات مهم و اثرگذاری همچون مدیریت، نهادها و مالکیت فکری را مورد توجه قرار نمی دهد. اما به نظر می رسد برای جبران فاصله با کشورهای پیشرفته و حتی پیش افتادن از آنها، باید به این مقوله های نرم و غیرفناورانه، توجه جدی و اساسی بشود، این رویکرد، در نسل چهارمآینده نگاری مورد بررسی قرار می گیرد
6- نقشه راه فناوری
نقشه راه، نگاهی گسترده به آیندهی تحقیقاتی منتخب است که از تصور و دانش جمعی در مورد مشخصترین محرکهای تغییر در آن زمینه، تشکیل شده است. همچنین ، دیدگاه یا چشماندازی مورد وفاق از دورنمای علوم و فنآوری آینده برای تصمیمگیران فراهم میکند. فرآیند تدوین نقشه راه، راهکاری برای شناسایی، ارزیابی و انتخاب گزینههای راهبردی در راستای تحقق اهداف علوم و فنآوری، ارایه میدهد
7- ارزیابی تکنولوژی
با توجه به پیشرفت و توسعه حوزه های مختلف مدیریت تکنولوژی ازمرحله تدوین استراتژی تکنولوژی تا مرحله تدوین و اجرای نقشه راه وسایر حوزه ها، نیاز به ارزیابی، بیش از هر زمان دیگری احساس میشود. به منظور فهم اینکه به چه میزان در راستای هدف حرکت نموده ایم ارزیابی، امری حیاتی در مدیریت تکنولوژی به حساب می آید.
8- انتقال تکنولوژی
انتقال تکنولوژی روندی است که در ان تکنولوژی یا دانش توسعه یافته در یک مکان یا به یک منظور خاص، در مکانی دیگر یا برای چندین هدف دیگر مورد استفاده قرار گرفته و بکار گرفته میشود. روند انتقال مهارتها، دانش، فناوری، روشهای تولید، نمونههای تولید میان دولت و دانشگاهها و موسسات دیگر جهت اطمینان از پیشرفتهای علمی و فنی میباشد که در بین طیف وسیعی از کاربرانی که میتوانند در توسعه و بهرهبرداری هر چه بیشتر محصولات جدید، فرایندها، برنامهها ی کاربردی، مواد و خدمات مختلف گام بردارند به انجام میرسد.
9- برنامهریزی استراتژیک تکنولوژی
پیش بینی تکنولوژی به عنوان اولین مرحله از برنامه ریزی تکنولوژی سازمان، اطلاعات لازم جهت انتخاب تکنولوژی های مناسب را در برآورد کردن نیازهای تکنولوژیک فراهم می کند. این مهم با درنظر گرفتن آینده تغییرات محیطی و تکنولوژیکی، چرخه عمر و محدودیت های طبیعی تکنولوژی، آینده روشنی را برای جهت گیری های راهبردی در سازمان تعیین می کند. در این مسیر حمایت مدیر ارشد سازمان، تاثیر فراوانی بر اجرا و پیاده سازی برنامه ریزی تکنولوژی دارد. در شرکت های “تکنولوژی محور” به منظور برنامه ریزی کامل برای آینده، حتی گزینه های تکنولوژیکی رقبا را باید پیش بینی کرد تا علاوه بر تعیین وضعیت شرکت در بین رقبا، استراتژی تکنولوژی شرکت در جهت پیشی گرفتن از رقبا تبیین گردد. در این مقاله ابتدا به بیان اهمیت پیش بینی تکنولوژی، ارتباط آن با برنامه ریزی استراتژیک سازمان و مفاهیم پیش بینی تکنولوژی می پردازیم. سپس یک مدل و چندین روش معمول در پیش بینی تکنولوژی معرفی می گردد و در پایان نیز چندین توصیه برای انتخاب روش مناسب پیش بینی تکنولوژی در سازمان،ارایه می شود.
10- مدیریت کیفیت
11- تعالی سازمانی
مدل تعالی سازمانی به کارکنان اجازه میدهد روابط علّی موجود بین عملکرد سازمان و نتایج بهدستآمده را درک کنند. این مدل شامل مجموعهای از سه عنصر منسجم است:
- مفاهیم بنیادی تعالی : مفاهیم بنیادی «اصول اساسی» را تعریف میکنند که شالودهی تعالی پایدار در هر سازمانی را شکل میدهند.
- معیارها : معیارها چهارچوبی فراهم میکنند که به سازمانها کمک میکند مفاهیم بنیادی و تفکر رادار را عملی سازند.
- رادار : رادار درواقع ابزاری ساده اما قدرتمند برای تحریک بهبود سیستماتیک در تمام حوزههای سازمان است.